Pyhä ehtoollinen

Ehtoollista esittävä taulu on kirkon vanhin alttaritaulu. Sivun alareunasta voit klikata taulusta ison kuvan.

Pyhä ehtoollinen -maalaus kuvaa Jeesuksen opetuslastensa kanssa nauttimaa ateriaa kiirastorstain iltana (; ; ). Samalla Jeesus asetti meille sakramentin, pyhän toimituksen.

 

Kirkkonummen kirkon vanhassa ehtoollistaulussa ateria on jo päättymässä. Keskellä pöytää on lammas, juutalaisten perinteinen pääsiäisruoka. He viettivät pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi.

 

 

Jeesus on juuri kertonut opetuslapsille, että yksi heistä kavaltaa hänet. Juudas on noussut pöydästä ja on lähdössä kertomaan, mistä roomalaiset löytävät Jeesuksen. Huomaa Juudaksen jalka, joka on nostettu esiin taulun alareunassa.

 

 

Teoksen henkilöt on kuvattu antiikin ajan puvuissa. Komea kattokruunu ja verhoasetelma taas kertovat maalauksen tekoajankohdan, 1700-luvun sisustuksesta.

 

 

Kuvat ehtoollisesta kirkossa:

  • Aiemmin alttaritauluna olleen teoksen on maalannut J. Tolker noin vuonna 1756. Sen ovat lahjoittaneet Gustaf ja Maria Ekholm.
  •  
  • Alttarin vierellä on vuonna 1889 maalattu taulu Kristus siunaa ehtoollisleivän ja -viinin. Sen tekijä on tuntematon. Huomaa Jeesuksen käden siunaava ele.
Tehtävä:
  • Kuvittele itsesi istumaan taulussa näkyvälle tyhjälle tuolille. Miltä tilanne näyttää? Mitä henkilöt sanovat? Haluaisitko sanoa heille jotain?


Vanhan alttaritaulun on maalannut J. Tolker noin vuonna 1756.
Vanhan alttaritaulun on maalannut J. Tolker noin v...
Kristus siunaa ehtoollileivän ja -viinin vuodelta 1889.
Kristus siunaa ehtoollileivän ja -viinin vuodelta...

Kirkkonummen Seurakuntayhtymä
PL 26, 02401 Kirkkonummi
Seurakunnantie 1
Puhelinkeskus (09) 80501
Fax (09) 853 3169
www.kirkkonummenseurakunnat.fi
Avoinna: ma-pe klo 9.00 - 15.00
Kesä-, heinä- ja elokuussa:
ma-to klo 9.00 - 11.30 ja 12.30 - 15.00
pe suljettu